Zipsové vodiče pre quiltovací rám Bernina

Zipsové vodiče na rám.

Rýchle a bezbolestné uchytenie quiltu na rám. 

longarm-zippered-leaders-Bernina-zipsove-vodice-na-ram

 

Každá sada zipsových vodičov obsahuje 3 vodiace plátna so zipsom (Zádička, top a hotový quilt) s vyznačením ich stredov a vzdialeností od stredu. Ďalej sa v balení nachádzajú 3 sady doplnkových zipsových častí A, B, C pre súčasné spracovanie troch rôznych quiltov na jednom ráme.

Objednávacie číslo: 102338.70.01 pre rám 275 cm

Objednávacie číslo: 102338.70.00 pre štandartný rám 365cm (12 stôp)

Objednávacie číslo: 102338.70.02 pre rám 400 cm

K čomu slúžia zipsové vodiče pri rámovom quiltovaní?

Predstavte si situáciu:

  • na ráme máte natiahnutý svoj quilt, na ukončenie ktorého bude treba ešte niekoľko dní.
  • Do toho dostanete zákazku na prešitie ďalšieho patchworku pre svojho obľúbeného klienta, ktorý ho nutne potrebuje čo najskôr.
  • A k tomu prichádza klient, ktorý uvažuje o kúpe rámu a chce si ho odskúšať "naživo".

Táto situácia má jediné riešenie - zipsové vodiče!

Na akom princípe pracujú zipsové vodiče?

Na ráme sa nachádzajú tri vodiace pásy so zipsami. Jeden je osadený na tyči pre hotový quilt (Take up), druhý na tyči pre zadnú časť quiltu (Back) a tretí je uchytený na tyč pre top - vrchnú zdobnú časť quiltu.

V prípade, že potrebujete rýchlo zameniť prácu na Vašom ráme, jednotlivé časti odzipsujete a nazipsujete inú prácu. Celé prehodenie quiltu nezaberie viac ako 5 minút.

Ako nasadiť zipsové vodiče na zádička quiltu?

Ak plánujete robiť odzipsovanie quiltu zo zadnej časti rámu: 

Veľký vodiaci pás nasaďte tak, aby na ňom natlačené čiary smerovali nadol k poličke rámu. Časť doplnkového zipsu s označením "Take up" našite na vrch zádičiek tak, aby sa pri osadení zádičiek na rám nachádzal bežec na ich spodnej strane (rub zádičiek smeruje nahor, líce zádičiek smeruje k podlahe) - viď. obr. nižšie

longarm-zippered-leaders-Bernina-zipsove-vodice-na-ram

Ak plánujete robiť odzipsovanie quiltu z prednej časti rámu: 

V prípade, že uvoľnenie zipsu plánujete robiť z prednej časti rámu, je lepšie nasadiť pás pre hotový quilt opačne (tj. čiarami nahor, rubom k polici na ráme) a zips tak, aby jeho bežec smeroval po osadení zádičiek k stropu.

 

Ako nasadiť zipsové vodiče na top quiltu?

Sú dva spôsoby, akým top umiestňujete na quilt. Ak je top dokonale spracovaný a bez zvlnených či vypuklých častí, je možné ho nechať tzv. plávať na povrchu zádičiek a vatelínu. Vtedy uchytávate len zádička priamo na tyč pre top a tyč pre zádička vynechávate.

Na obrázku je znázornená situácia, kedy top nechávate voľne ležať na zádičkách a prichytávate zádička quiltu priamo na tyč pre top.

Tip: Zdvihnite si tyč pre top do hornej polohy. Nebudete predsa pracovať na kolenách! 

Je vhodné, aby bežec zipsu smeroval v takomto prípade nahor. Takto s ním môžete ľahko manipulovať.

longarm-zippered-leaders-Bernina-zipsove-vodice-na-ram

Detail uchytenia

longarm-zippered-leaders-Bernina-zipsove-vodice-na-ram

Druhý spôsob je, že uchytávate zádička na tyč pre spodnú časť quiltu a aj top na tyč pre vrchnú časť quiltu. V takom prípade doporučujem nasledujúci tip: zips na spodok zádičiek aj spodok topu uchyťte rovnakým spôsobom. Quilt bude možné rýchlo prezipsovať z tyče pre zádička na tyč pre top a naopak.

Napríklad, ak sa po zvesení quiltu z rámu rozhodnete, že Vaše quiltovanie je potrebné pre vylepšenie jeho vzhľadu ešte niekde doplniť, jednoducho prezipsujete zádička na tyč pre top a v práci môžete pokračovať...

Ako prichytiť zipsové vodiče k jednotlivým vrstvám quiltu?

Jednoducho! Našite ich. Zvoľte steh s dĺžkou 5-6mm podľa možností Vášho šijacieho stroja. Ja som využila funkciu pre vynechávanie každého druhého stehu. Stehy mali takto dĺžku 10mm. Začiatok a koniec stehu som zaistila.

longarm-zippered-leaders-Bernina-zipsove-vodice-na-ram

Viem, že niektorí užívatelia preferujú iné uchytenie vrstiev k zipsovým vodičom. Mne viac vyhovoval variant so zarovnaním oboch zošívaných komponentov vpravo....

Happy quilting!

Hor sa do práce :)